2013. április 26., péntek

Tejbeköles

Tisztán emlékszem, hogy egyszer már írtam ilyen receptet, de legyünk őszinték: jóból sosem árt meg a sok. Plusz most kikísérleteztem egy olyan fajtát, ami se nem száraz, se nem kemény, hanem pont tökéletes. Kinézetre és ízre meg pontosan olyan, mint a tejberizs, de mégsem az.

Hozzávalók 2 személyre:
  • 10 dkg köles (1 dl),
  • 2 dl tej,
  • 2 dl víz,
  • csipet só,
  • 1 cs. vaníliacukor,
  • 1 kk fahéj és kakaó.

Elkészítés:
  1. A megmosott kölest a vízben a csipet sóval tegyük fel főni takarék lángon. Figyeljünk közben oda rá, mert hajlamos futni!
  2. Ha felszívta a vizet, öntsük rá a tejet is, és továbbra is kis lángon kb. 10 percig főzzük. Nem fogja felszívni az összeset, szóval az a jó, ha nagyon pici leve marad. Újabb 10 percig fedő alatt hagyjuk hűlni.
  3. A vaníliacukrot keverjük el a fahéjjal és a kakaóval, majd szórjuk a kétfelé osztott kölesre.
  4. Még melegen, vagy hidegen is fogyaszthatjuk. Tápláló reggeli vagy egészséges desszert.

Persze a variációk végtelensége itt is megadatott: friss gyümölccsel, gyümölcsszósszal, lekvárral, mézzel, tejszínhabbal, aszalt dolgokkal, ízlés és fantázia szerint ízesítsük.
Egy adagban kb. 250 kalória van - e szerint a recept szerint (a kakaót nem mértem le, de 5 g-nál nem lehetett több).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...